מאמר מקצועי על מים חיים מאת שמואל מולדובן

עודכן ב: 21 ינו 2019

המרכז לקולינריה ולבטיחות מזון


מים חיים,לטעום ולא להאמין! ולא,זו ממש לא כתבה שיווקית, כי עד שלא טועמים לא מאמינים. הטכנולוגיה הבלתי תאמן של החייאת מים,כן יש דבר כזה!

שמואל מולדובן


מתקן החייאת מים

ככתב,אינני נוהג לכתוב ולהעיד על עצמי,אלא במקרים חריגים כמו למשל במקרה זה,שבו אני יכול להעיד על עצמי, שאינני מאמין באמונות תפלות ובניסים ונפלאות.

לא האמנתי בניסים ונפלאות גם כשפגשתי לקפה (שעוד יסופר בו) שלושה ברנשים תימהונים משהו,(כך סברתי והתבדתי) שהציגו בפני את ה- Start up המדהים ביותר שנתקלתי בו עד עתה " החייאת מים ".

בעודי מקשיב להסבריהם על השבת החיים למי ברז,הונח בפני ספלון אספרסו של אחד מרשתות בתי הקפה הידועות.התבקשתי ללגום מהקפה,לגמתי לגימה הגונה,שהייתה מרירה בדיוק כמו הצרות של אסד הצעיר בסוריה העכשווית.

מיד לאחר מכן נחתה בספלון האספרסו שלי תוך ערבובים קלים,מיני מבחנה ,כזו שמשמשת לדיגום בשמים. ובה נוזל שקוף שלהסבריהם של שלושת הברנשים הכילה " תמצית מים חיים".

צוותי ללגום שוב מהקפה,ולהפתעתי שלא לומר לתדהמתי,הקפה הפך למריר פחות,שאפילו אסד הצעיר בכבודו ובעצמו היה נהנה ממנו למרות המסורת הערבית העתיקה ללגום קפה מר. פשוט לא יאמן ! המבחנה שהייתה אטומה,השפיע על טעם הקפה לטובה מבלי שתמצית המים החיים שבתוכה באו במגע ישיר עם משקה הקפה עצמו.

ניערתי את ראשי על מנת להבין שאיני הוזה ובתוך כך הוצע לי לטעום עלי חסה שהושרו במי ברז רגילים ובמי ברז מטופלים במים חיים.

מסתבר שממש לא הזיתי,שוב הייתי עד לעובדה שהחסה שטופלה במים החיים הייתה רעננה יותר,פריכה יותר טעימה יותר ומרירה פחות מהחסה שהושרתה במי ברז !

כבר סיפרתי לכם שאני לא מאמין באמונות תפלות וניסים ונפלאות  נכון ? ואני עדיין כזה,אבל עם עובדות קשה מאוד להתווכח מה עוד כשאתה חווה אותם פיזית בטעימה,שאין עדות טובה ממנה על מנת להבין שמדובר פה במהפכה טכנולוגית מדהימה ,שעושה למזון ולמשקאות את מה שבורא עולם התכוון לו מלכתחילה. ומי  שמכיר אותי יודע שאינני אדם דתי,אם כי לעיתים עולות בראשי מחשבות, מי ברא את העולם הזה ואת כול הטוב והרע שבו ?

היסטוריה על קצה מזלג

בימי קדם נכתב ב"דיני מקוואות" על ערכם של ה"מים השאובים", מים שהוסטו ממחזור התנועה בטבע והוגדרו כמים שאינם ראויים לטהרה.כשבמקביל נכתבו הנחיות מדויקות לבניית מקווה טהרה במטרה להחזיר למים את איכותם המקורית.

בתחילת המאה ה- 20 גילה חוקר המים ויקטור שאוברגר את "אפקט הוורטקס", אותו אלמנט סיבובי הגורם למים לזרום בתנועה ספיראלית המאפיינת את זרימת המים בטבע שמעניקה למים את חיוניותם. יוהן גרנדר נטורופת אוסטרי, היה מהראשונים שייצר מכשיר מודרני להחייאת מים שידע לשנות את איכותם וחיוניותם של מי צנרת הזורמים.כמוהו גם פטריק פלאנגן גרמני שהוסיף את אלמנט הערבול הפיזי של המים ויצר מתקן החייאה דרכו זורמים מי צנרת.

מפתחים נוספים ניסו את כוחם בשנים האחרונות ליצר פתרונות הנשענים על עקרונות אלו, אך המכשירים היו יקרים והמפתחים היו חסרי יכולת להסביר את תהליכי הבראת המים בשפת המדע הקונבנציונאלי,כשחוסר ההוכחות המדעיות, השאירו את הטכנולוגיות להשבת איכויות המקור של מים בטבע למי הברז, אל מחוץ לגבולות הישג ידם של כלל האוכלוסייה.

סודות המים

בתחום המים רב הנסתר על הגלוי, רבות מהתופעות נמצאות בגדר אנומליה מדעית חסרת הסבר כדוגמת התרחבות המים בהקפאה, אי  יכולתם של שתי טיפות גשם להתחבר בדרכם לאדמה ועוד.אולם אלו ואחרים אינם מונעים את התפתחות מחקר המים. הגילויים של ד"ר סמואל האנמן בתחום ההומאפטיה, הידע של ד"ר אדוארד באך בשיטות למיצוי אנרגטי,מחקריו של ד"ר וויקטור שאוברגר בהשראת מי אוצר על מים שאובים בדיני מקוואות ולמידת התועלות הרבות של מתקני החייאת המים של יוהן גרנדר, פלוכר, פלאנגן ואחרים, הם הבסיס לפיתוח ליבות מתקני ההחייאה של  חברת MEYBRIAH  הישראלית שעם נציגיה נפגשתי.

מים חיים = מים בתנועה

אז מה השורה התחתונה ? במילים פשוטות יותר על מנת שהדיוטות שכמונו יבינו,מים עומדים הם הצורה ההפוכה למים חיים,מים עומדים הם מים שתנועתם נבלמה, המים מאבדים את איכותם,מתעפשים, מפתחים פעילות בקטריאלית ואינם ראויים לשתיה ולטהרה. לעומתם מים חיים הם מים בתנועה.מחזור המים החיים בטבע נמצא בתנועה מתמדת, מהים אל הים :באידוי; עיבוי, משקעים,חלחול,נביעה וזרימה חזרה אל הים,כך שהמים בטבע הם תמיד ולעולם מים בתנועה,והתנועה היא שמקנה להם את איכותם.

אם כך מה קורה עם מים שעומדים בצנרת של המוביל הארצי למשל ? מי הצנרת כמו מי המוביל הארצי נמצאים בתווך בין מים חיים למים עומדים .

מי צנרת הם מים שנשאבו,שעומדים במאגרים,שנלחצים לתוך צינורות ושתנועתם נבלמת באופן תדיר. בלימה זו של התנועה המקורית גורמת למי הצנרת לאבד את האיכויות המקוריות של המים החיים בטבע כמו מרקם וטריות,טעם המים נפגם והמים הופכים לעייפים,חסרי חיוניות,באיכות ירודה ובקיצור מים חסרי חיים...

להחזיר למים את החיים אז איך מחזירים למים את חיותם ? בטכנולוגיית אפקט הוורטקס,כלומר באמצעות ויברציה ושינוי מסת המולקולות,שגורמת למים להיות בתנועה תמידית כמו בטבע.חיבור מתקן להשבת המים החיים לצנרת (ראה תמונה) ,יגרום באופן קבוע לזרימת מי נחל או נהר איכותיים בברזים אצלכם במסעדה,במטבח המוסדי או בבית.

אתם עדיין לא מאמינים  ?  אז תשאלו את השפים של הרברט סמואל, דיקסי, כתית, אורנה ואלה, דלאל, קפה נואר, סבסטיאן, מלון מונטיפיורי, בראסרי, קופי בר ואגאדיר,שמשתמשים במים חיים לאחר שהבינו את יתרונות המים החיים והשפעתם איכות המזון והמשקאות שהם מגישים,כי ידוע בעולם הקולינארי שמים איכותיים הם פריט המזון המרכזי שמשפיע על איכות התבשילים והמאפים. ואם אתם עדיין לא מאמינים תשאלו את רעייתי שתחייה שושי ,סקפטית הרבה יותר גדולה ממני.

שוש אמנם לא חדת טעם כמוני,היא לא חשה שינויים בטעמי האוכל שבישלה לאחר חודש שהמתקן הותקן בביתי, אבל היא ידעה לזהות שינוי באיכות המים בדגש לניקיונות חג הפסח ואמרה:"תשמע יש כנראה משהו במתקן הזה שאני לא יודעת להסביר,כי עובדתית לפני חיבור המתקן מרחתי הרבה קרמים על הידיים לאחר עבודות ניקיון עתירי מים,מפני שהן היו מתייבשות תדיר.ולאחרונה שמתי לב שעור הידיים שלי אינו מותקף,אינו יבש והפסקתי למרוח קרמים". עכשיו תחשבו כמה כסף אני הולך לחסוך.המקרה הזה במתאים בדיוק למשפט "באותו כסף אתה יכול גם לשבת",כי על המים תשלם ממילא...

אז מה בעצם יודעים המים החיים לעשות ?

למזון למי צנרת טעמי לוואי של כלור,מתכות ועוד מתקן החייאת המים מטפל בבעיית טעם המים ומוריד משמעותית ריחות וטעמים של כלור ומתכות ומשביח את טעמם של כול סוגי המזונות, דוגמאות: טחינה – טעמה בולט יותר.

מרקים, צירים ורטבים - טעמי הלוואי מתבטלים ומשתנים למרקמים ל"עגולים" ופתוחים יותר. השימוש במים חיים תורם להארכת חיי מדף של מזון מבוסס מים :מרקים, צירים, תבשילים, רטבים וכדומה מכיוון שהמתקן מעלה את היציבות הבקטריאלית של המים ומעקב התפתחות חיידקים.

בצקים ודברי מאפה –  המים משפרים מרקם וטעמים.המרקם משתנה לטובה וטעמי המוצרים הרווים בנוזלים כמו פוקצ'ה, בגטים וכדומה נותרים ללא ריחות לוואי הקיימים בתוספי אפייה מועצמים במים.

חסה ועולש – רחיצה או השרייה ואפילו נגיעה במים חיים הופכת אותם ממרירה למתקתקה.

נענע - השרייה במים חיים מדגישה את טעם המנטה כאילו זה עתה נקטפה.

ירקות עליים ועשבי תיבול טריים כמו כוסברה, פטרוזיליה, עלי בייבי וכדומה – המים החיים מחדדים טעמים ,מחזקים את העלים ומאריכים את חיי המדף . מזון מבושל - המים מצמצמים טעמי הלוואי והכלור בבישול ובאידוי 

למשקאות

מים - הופכים חלקים לבליעה ובעלי גוון טעם מתקתק,הם הופכים לרעננים,בליעתם קלה "המים פתוחים" ממש כמי מעיין בטבע. שמן זית – המים מעדנים את טעמו ומצמצמים את הטעם המריר. יין – המים מבגרים יינות צעירים ומפחיתים חמיצות. ערק – המים מפריד בין טעם המים וטעם האלכוהול, ויוצרים אפקט של "אפטר טייסט" וודקה – המים מצמצמים באופן משמעותי את טעם האלכוהול בוודקה. זהירות: השימוש בליבה יכול לגרום לשתייה מרובה בלי לשים לב בגלל מיתון טעם האלכוהול. קפה – המים מצמצמים טעמי לוואי ממתנים מרירות וחמיצות מוקצנת. המים הם מצע אידיאלי למיצוי טעם קפה איכותי, קפה שעבר החייאת מים יוצא טעים ועשיר - "פתוח ועגול"  נטול טעמי לוואי כגון מרירות, חריכות וחמיצות. ובמקביל מתקן החייאת המים מצמצם את שיבוש הטעם שנגרם ממרכך המלח . מיצים – המים משאירים את החמיצות ומצמצמים את החומציות. חלב -  המים ממתנים את טעמי החמיצות והופכים את החלב לקל לבליעה ורך. קרח – הקרח של המים החיים טעים ונטול טעמי לוואי. ועוד משהו מכירים את הבקטריות הקטנות והמעצבנות שנדבקות על המכונה? וזה קורה בדיוק ביום עמוס לקוחות ועכשיו צריך קרח...מי שסובל מתופעה זו, ייווכח שהמים החיים מעכבים את היווצרותם של בקטריות.

בניקיון ואחזקה

ניקיון - המים החיים מפחיתים ריחות לוואי בכיורים בתעלות הניקוז במחסומי הריחות, בשירותים ובמערכות. עם המים החיים יש הפחתה בצריכת חומרי ניקוי ודטרגנטים  המים מנקים בקלות וביסודיות ומעלים את רמת הניקיון.

אחזקה - יציבות בקטריאלית גבוהה של המים תורמת רבות לצמצום התקלות במכונות בכלל,האבנית למשל הופכת לתרחיף שאינו מורגש,במכונות ליצור קוביות קרח למשל המים גורמים למכונה להאריך חיים

לחשוב ירוק - לא פחות חשוב,שימוש במים חיים ממצב את העסק בתדמית עדכנית אקולוגית וירוקה, לחושבים ירוק ולתורמים לאופנת הכדור הירוק... www.moldovanfood.co.il/?categoryId=6987&itemId=14044